Rolul meu

La 30 de ani de la căderea odiosului regim ceaușist, candidez la cea mai înaltă funcție în Stat cu convingerea că românii merită în sfîrșit un Președinte-diplomat; un Președinte-educator; un Președinte-independent, fără contracte cu Statul și liber din punct de vedere financiar.

Președintele României are cîteva mari atribuții constituționale:

1. Reprezintă statul român și pe toți cetățenii români în interiorul țării și în politica externă.

2. Mediază între stat și societate.

3. Asigură echilibrul între puterile statului, avînd atribuții în următoarele domenii:

a. executiv: numește primul ministru, semnează numirile miniștrilor propuși de premier și poate prezida ședințele de guvern, conduce Consiliul Superior de Apărare a Țării și numește șefii unor instituții de forță ale statului;

b. legislativ: are inițiativă legislativă prin referendum, se poate adresa parlamentului, poate inspira mari proiecte naționale, simbolice sau legislative, prin comisiile prezidențiale;

c. judecătoresc: prezidează Consiliul Superior al Magistraturii și numește în funcție judecătorii și procurorii.

Președintele Klaus Iohannis nu s-a întîlnit realmente cu oamenii, cu societatea. A fost un președinte absent din rîndul poporului care l-a ales. Eu îmi voi petrece mandatul în dialog continuu cu oamenii, cu reprezentanții tuturor profesiunilor și comunităților. Nu voi fi doar vocea statului în raport cu cetățenii, ci și vocea cetățenilor, pe care statul a refuzat prea adesea să o asculte.

Președintele Iohannis a numit trei guverne incompetente și corupte, care au apărat penalii, au fragilizat statul de drept, au deturnat banul public dinspre investiții în educație, sănătate și infrastructură înspre consum și corupție, au compromis credibilitatea României în exterior.

Ultimul Președinte al României a fost un președinte constatator, un soi de notar care a semnat cel mai adesea ce i-au propus cei trei prim-miniștri PSD pe care i-a numit în funcție. În decursul ultimilor cinci ani, funcția prezidențială s-a golit treptat de conținut.

În mandatul meu, îmi propun să redau substanță funcției prezidențiale și să reprezint cu adevărat interesele națiunii. În primul rînd, consider necesară revizuirea actualei Constituții, care creează blocaje în activitatea statului. Actualmente, un președinte ales prin vot universal numește primul ministru dar nu îl poate demite în chip simetric.

Trebuie să lansăm o dezbatere națională despre tipul de regim pe care îl dorim. Cu această ocazie voi lansa în dezbaterea națională și chestiunea monarhiei, amînată de 30 de ani. Ce ne dorim: o republică prezidențială, o republică semi-prezidențială fără actualele blocaje constituționale, o republică parlamentară, o monarhie constituțională?

Pînă atunci, voi acționa ferm în interiorul actualei Constituții, inspirînd cetățenilor români un nou elan, un nou proiect național, și mai ales încrederea în destinul nostru comun, în interiorul patriei noastre. Înainte de a avea un proiect de țară, trebuie să ai o țară și o națiune. La aproape 80 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov, harta Europei și a României este încă marcată de voința lui Hitler și Stalin. Reunificarea României rămîne pentru mine o datorie sfîntă, un adevărat proiect de țară.

La 30 de ani de la căderea regimului ceaușist, România și-a regăsit libertatea, și-a asigurat securitatea prin aderarea la NATO, s-a alăturat Uniunii Europene și a intrat pe calea prosperității, dar își pierde în ritm îngrijorător poporul. Milioane de români tineri, harnici și creativi și-au părăsit patria, mii de copii români se nasc an de an în străinătate și vor contribui la viitorul altor națiuni. Prosperitatea familiilor românești între granițele țării noastre trebuie să fie prioritatea oricărui politician responsabil, și cu atît mai mult a Președintelui, care reprezintă întreaga națiune.

Pentru a atinge aceste obiective, România trebuie să fie în primul rînd ea însăși o ţară performantă prin instituţiile sale, prin propria-i economie, prin propria-i clasă politică dar şi prin propriul său popor care la rîndu-i trebuie să fie performant şi unit în jurul obiectivului Reîntregirii Ţării. Candidez la funcția de președinte cu convingerea că România merită mai mult. Candidez pentru o Românie respectată, educată, performantă.

Theodor Paleologu